Halauaisin saada tiiviin yleisnäkemyksen aiheesta ikäänkuin yleissivistyksen kannalta. Keskeisimmät asiat siis tiiviisti - ammoisista ajoista nykypäivään - koska aikamme on rajallinen. Lisäksi nykytaide kiinnostaisi. Se on jäänyt omaehtoisissa näyttelyissäkäynneissä tosi vähälle, sillä alue tuntuu jotenkin vieraalta. Eli lukutaitoa kaipaisin. Myös näyttelyissä käynti kiinnostaisi kovasti, jos se vaan on mahdollista. Lisäksi tehtävät, joita toteutetaan pienryhmissä ja esitellään sitten muille, olisivat mielestäni mukava tapa oppia. Ja kyllä tämä blogi-juttukin tuntuu mielekkäältä, ainakin näin "ekakertalaisen" näkövinkkelistä.

Tehtävä 1: Modernismi ja nykytaide

Esimerkkeinä modermista valitsin työt sekä Pablo Picassolata (1881-1973) että Henri Matisselta (1869-1954). Picassolta siksi, että kävin Tukholmassa syksyllä 1988, jolloin Moderna Museetissa oli hieno Picasso-näyttely. Se teki minuun suuren vaikutuksen ja selailen sieltä ostamani kirjaa aika ajoin, kun se käteen sattuu.

953373.jpg

Picasso: Guernica 1937, öljy kankaalle

Matisse on Picasson aikalaisia ja valitsin hänet siksi, että tunnistan joitakin hänen töitään ja pidän niistä. Erityisesti hänen töidensä värit miellyttävät minua, myös sommittelu. Näytteeksi valitsemani teos ei kuitenkaan ole tyypillisintä Matissea.

953375.jpg

Matisse: Jazz, 1947 ( ? Gouache-painted paper cut-outs
stuck to paper mounted on canvas)

Nykytaiteen esimerkiksi valitsin kotimaisen Ilkka-Juhani Takalo-Eskolan (s.1937-), jolla on parhaillaan näyttely Amos Anderssonin taidemuseossa Helsingissä 21.10. saakka. Jos vaan ennätän, niin käyn tässä näyttelyssä ja voinpa sitten kirjoittaakin muutaman rivin näkemästäni.

Takalo-Eskola on itseoppinut taiteilija, joka on käyttänyt töissään monipuolisesti niin tekstejä, kuvailmaisua kuin performanssiakin.

953538.jpg

Takalo-Eskola: Yllä Varhaisuus, 1989, akryyli kankaalle, alla Kapinapuu, 1987

953539.jpg

Toinen nykytaiteen edustajani on amerikkalainen Jeff Koons (s. 1955-), joka on herättänyt paljon keskustelua ns. kitch-tyylillään ja muillakin teoksillaan (esim.) videoinstallaatiot. Hän on onnistunut sekä ihastuttamaan että vihastuttamaan katsojat ja taatusti herättämään keskustelua!

953540.jpg

Jeff Koons: Michael Jacson and Bubbles